Glykemisk indeks, forkortelse GI er en sortering av matvarer etter deres innflytelse på glukosenivå i blodet i løpet av ca. 2 til 3 timer etter deres inntak.
GI gjelder kun karbohydrater fordi hverken fett eller proteiner fører til høy økning av glukose i blodet.
Glykemisk indekse gjør det mulig å fastslå om et produkt raskt, middels eller sakte hever nivået av gluose (sukker) i blodet og dermed påvirker mengeden av insulin som produseres.
Regelen er enkel, jo fortere produktet brytes ned, jo høyere er indeksverdien.
Den største økningen i blodsukkernivået har man observert etter inntak av ren glukose. Alle andre produkter som inneholder karbohydrater som veier like mye, forårsaker at det forekommer i kroppen vår betydelig mindre endringer av blodsukkernivået. For ren glukose har man avtalt glykemisk indeks på 100, for øvrige produkter ligger den i området 0100, avhengig av deres innflytelse på glykemi.
Matvarer med lav GI bidrar til vekttap. I en slik mat frigis glukose langsomt og absorberes i fordøyelsesprosessen. Sakte, for lengre tid, økes konsentrasjonen av glukose i blodet. Takket være dette føler vi metthet lenger (altså vi spiser mindre) fordi maten fordøyes sakte. Metthetsfølelsen opprettholdes også lenger takket være metaboliske prosesser i kroppen som foregår etter matinntak.
Generelt antas det at:
Produkter med lav GI under 55,
Produkter med middel GI 5570
Produkter med høy GI over 70.
Modifisert stivelse 100
Bakte poteter 95
Stekte poteter 95
Potetmel 90
Brød av hvitt mel 90
Cornflakes 85
Ristet mais 85
Hvetemel 85
Kokte gulrøtter 80
Kokte hestebønner 80
Squash 75
Gresskar 75
Vannmelon 75
Kortkornede ris 70
Byggryn 70
Hveterundstykker 70
Risgrøt 70
Potetgull 70
Kakebunn 70
Knekkebrød 70
Riskaker 70
Baguette 70
Sukker 70
Tørkede dadler
Kokte poteter 70
Massá (av hvitt mel) 70
Pasta av hvitt mel 70
Drikker med kullsyre 70
Horn 70
Maismel 70
Sjokoladestanger 65
Hermetisk ananas 65
Kokte røbeter 65
Helkornbrød 65
Syltetøy med sukker 65
Müsli med sukker eller honning 65
Rosiner 65
Poteter med skall 65
Sukret kakao 60
Modne bananer 60
Semulegryn 60
Iskrem søtet med sukker 60
Jasminris, langkornede 60
Majones 60
Melon 60
Honning 60
Fet melk 60
Hermetiske aprikoser 60
Kokt grøt 60
Pizza 60
Ananas (fersk) 45
Umodne bananer 45
Rugbrød 45
Bygg (korn) 45
Kokos 45
Pasta: type Capellini 45
Frokostblanding, fullkornede 45
Brun basmatiris 45
Grapefrutjuice (usøtet) 45
Orangejuice (fersk, usøtet) 45
Toaster av brød av fullkornmel 45
Druer (grønne og røde) 45
Hermetiske grønne erter (uten sukker) 45
Tranebær 45
Hestebønner umodne/ikke-kokte 40
Hermetiske bønner 40
Tørkede fikener 40
Bokhvete 40
Bohvetegryn 40
Laktose 40
Pasta av grovt mel al dente 40
Gulrotjuice 40
Peanøttsmør (uten sukker) 40
Kokosmelk 40
Tørkede aprikoser 40
Kli (havre- og hvetekli) 40
Havre 40
Hermetisk kvede (uten sukker) 40
Havregryn (ikke-kokte) 40
Spaghetti al. Dente (kokt i 5 min.) 40
Tørkede plommer 40
Hvite bønner 35
Ferskener 35
Svarte bønner 35
Gjær 35
Ølgjær 35
Villris 35
Bønner 35
Ferske fikener 35
Grønne erter 35
Stuede epler 35
Tørkede epler 35
Eple (ferkst) 35
Yoghurt avfettet 35
Iskrem søtet med fruktose 35
Sennep Dijon 35
Frø (linfrø, sesamfrø, valmuefrø) 35
Nektariner 35
Kvede 35
Appelsiner 35
Tørkede tomater 35
Tomatpure 35
Rå selleri (rot) 35
Solsikkefrø 35
Tomatjuice 35
Plommer 35
Flere produkter finner du i våre kaloritabeller.