Litt om linolje.

Fotolia_50562227_XS.jpg

Ved å søke på nettet informasjon om linolje får vi veldig ofte vite at den er et middel med ekstremt sunne egenskaper. Ulike forskninger har bevist at dens regelmessige inntak faktisk har en god innflytelse på helsen vår. Det er likevel vesentlig at man velger god linolje. På markedet finnes det nemlig flere produkter som ikke alltid fortjener vår oppmerksomhet. Nedenfor finnes det informasjoner om linolje og om hva man bør legge merke til ved dens valg.

Kaldpresset linolje får man som et produkt med gulakig fargetone. Den har også en særegen lukt og litt nøtteaktig smak. Man får den ved å bruke «kald» pressemetode på modne linfrø. Kaldpressing går ut på produksjon av olje i temperatur som ikke overskrder 50 ˚C, takket være den metoden kan verdifulle oljekomponenter (hovedsakelig umettede fettsyrer som er temperaturfølsomme) beholde sine naturlige strukturer og biologiske egenskaper. Det er nettopp umettede fettsyrer og lignaner som bestemmer over de helsemessige egenskapene til linolje.

Linolje som er kaldpresset, uraffinert og med høy linkonsentrasjon er dessverre ikke tilgjengelig i våre butikker. Situasjonen er grunnet ustabilitet av fettsyrer fra gruppen omega-3 som oksyderes under påvirkning av lys og luft. Derfor er det viktig at de oppbevares i spesielle forhold, uten tilgang til lys og luft. Linoljer som vi kan finne på våre butikkhyller har lav konsentrsjon av omega-3-syrer (såkalt lavt «lin-inholdsmessige»). Takket være dette er oljen mindre utsatt for oksidasjon og blir dermed mer holdbar.
En veldig viktig informasjon er at man overhodet ikke kan steke på linolje. Høyt innhold av flerumettede fettsyrer forårsaker at etter varmebehandling bli dettte fettet toksisk, men andre ord giftig. Linolje bør man spise bare i rå form. Man kan bruke den som et tillegg til salat, brød, pasta eller andre retter.
Når vi kjøper linolje, må vi huske på å oppbevare den på et mørkt og kjølig sted, f.eks. i kjøleskapet. Å oppbevare den på en feil plass, f.eks. på vinduskarmen, ved radiator eller i nærheten av komfyr kan forårsake at oljen blir etter noen dager uegnet til å spise. Et viktig råd linolje skal alltid skrus igjen tett. Kjøp linolje i mindre flasker. Ofte velger vi på grunn av besparelser større flasker, f.eks. en liters flasker. Det er dessverre en fei. Linolje har en kort utløpsdato. Det kan da vise seg at etter et par uker er oljen allerede utløpt på dato. Ved feil oppbevaring kan linolje tydelig endre sin smak. Når den blir bitter eller harsk, betyr det at den ikke lenger er god og kan ikke brukes, man må bare kaste den bort. Vi må også huske på at slik som med alt annet, kan man ikke overdive med linolje. Man bør innføre den i sitt kosthold gradvis. Daglig dose av flerumettede fettsyrer bør ligger på 4 til 8 % av den daglige energimengden.

Vi informerer om at for å sikre den beste komforten i å surfe på våre nettsider, tilpasse dem til brukerens individuelle behov, så vel som for reklameformål, statistikk og autentisering, bruker vi opplysninger som lagres ved hjelp av informasjonskapsler på brukernes sluttenheter. Brukeren kan administrere informasjonskapsler ved å endre på innstillingene til nettleseren sin.

Videre bruk av våre nettsteder uten å endre på instillingene angående informasjonskapslene betyr at brukeren aksepterer bruk av informasjonskapslene som beskrives i detalj i våre Rettningslinjer for Personvern.

Aksepter og lukk