Vitamin C vitamin for helse

wit-c_1.jpg

Vitamin C er også kjent under navnet askorbinsyre, og det har mange viktige funksjoner i kroppen vår.

For det første reduserer det varighet av luftveisinfeksjoner ved å aktivere immunsystemet. Det bidrar til at sår og infeksjoner helbredes fort, og det hemmer forekomst av blåmerker og blødninger. Det sikrer velfungerende sirkulasjons- og hjertesystemet og reduserer blodtrykket og kolesterolnivået.

Vitamn C beskytter mot åreforkalkning og kreftforandringer som: mage-, munnhule-, spiserør-, lunge-, lever-, livmorhals- og analkreft. Det beskytter også huden mot solas skadelige virkning og dens tidligere aldring.

Det deltar også i produksjon av hormoner som motvirker stress, og dermed forbedrer det vår mentale og fysiske tilstand. Det bidrar til konsentrasjon, tung søvn og hemmer smerter og anfall av depresjon.

Anbefalt daglig inntak av vitamin C er fra 45 til 90 mg.

Hva skal man spise for å supplere mangel?

Kilder til vitamin C er grønnbladede frukter og grønnsaker, sitrusfrukt, kiwi, melon, ananas, rips, jordbær, blåbær, bringebær, bjørnebær, epler og tomater.

Når det er mangel, kan problemet være sånt...

Resultat av mangel på vitamin C er skjørbruk, hyppige blødninger, lang sårheling, ledd- og muskelsmerter, hyppige infeksjoner, depresjontilstander, svakhet, hypertyreose og nevrologiske lidelser.

For mye er heller ikke bra

Vitamin C er ikke giftig for kroppen vår, men dets overflod kan føre til kvalme, diaré, utslett og dannelse av nyrestein. Overdrevent inntak under svangerskapet kan være skadelig for fosteret.

Vitamin C og sport

Dette vitaminet er nødvendig for idrettsutøvere.

  • For det første er det en antioksidant, så det forebygger skader på cellemembraner av frie radikaler.
  • For det andre er det innvolvert i proteinsyntesen, derunder kollagen som holder bein og muskler sammen, og dermed forebygger kontusjoner
  • For det tredje hever vitamin C jernabsorpsjon som forbedrer treningsytelse
  • Vitaminet er oppløstbart i vann, og musklene er hovedsakelig sammensatt av vann, så jo større musklene man har, jo større er etterspørsel etter dette vitaminet

Vi informerer om at for å sikre den beste komforten i å surfe på våre nettsider, tilpasse dem til brukerens individuelle behov, så vel som for reklameformål, statistikk og autentisering, bruker vi opplysninger som lagres ved hjelp av informasjonskapsler på brukernes sluttenheter. Brukeren kan administrere informasjonskapsler ved å endre på innstillingene til nettleseren sin.

Videre bruk av våre nettsteder uten å endre på instillingene angående informasjonskapslene betyr at brukeren aksepterer bruk av informasjonskapslene som beskrives i detalj i våre Rettningslinjer for Personvern.

Aksepter og lukk