Energetiske fett

Fotolia_47667595_Subscription_Monthly_M.jpg

Fett, kalt også for lipider, er nødvendige menneskelige ernæringsstoffer. De er hovedkilder for glyserol og fettsyrer som kroppen bruker for å syntetisere andre lipider av. De oppfyller en rekke oppgaver i menneskets kosthold. Først og fremst er de byggesteiner og en komponent av cellemembraner og utgjør en viktig del av mange hormoner, kolesterol og viktige intracellulære substanser. Dessuten er de en kilde for stor energimengde, fra ett gram av dem kan man få energi på 9 kcal.

Fett er også hovedkilde for nødvendige umettede fettsyrer og vitaminer som oppløses i fett (A, D, E, K) og koenzym Q 10.

Fett brennes ikke den dagen de inntas, men de avsettes alltid i fettvev, som fungerer som energilager og termisk og mekanisk beskyttelse. Når de avsettes, utgjør de tilleggsenergimaterial som brukes under matmangel. Det daglige anbefalte inntaket av fett utgjør: for barn og eldre personer 50-75g, for ungdom 85-105g, for voksne 90-110g. Selvfølgelig er etterspørselen etter fett mindre hos personer som ikke er særlig aktive.

For mye er heller ikke bra

Overskytende inntak av fett, særlig mettede, bidrar til hjerte- og karsykdommer og forårsaker overvekt.

Vi informerer om at for å sikre den beste komforten i å surfe på våre nettsider, tilpasse dem til brukerens individuelle behov, så vel som for reklameformål, statistikk og autentisering, bruker vi opplysninger som lagres ved hjelp av informasjonskapsler på brukernes sluttenheter. Brukeren kan administrere informasjonskapsler ved å endre på innstillingene til nettleseren sin.

Videre bruk av våre nettsteder uten å endre på instillingene angående informasjonskapslene betyr at brukeren aksepterer bruk av informasjonskapslene som beskrives i detalj i våre Rettningslinjer for Personvern.

Aksepter og lukk