Karbohydrater energikilde

Fotolia_56133179_Subscription_Monthly_M.jpg

Karbohydrater, kalt også sakkarider eller sukkerarter, er den viktigste energikilden for kroppen vår. De er den viktigste og billigste energikilden, brukes først og fremst for å beholde fast kroppstemperatur, drift av de indre organene og for å utføre fysisk arbeid. Fra 1 gram karbohydrater får man 4 kcal.

Bortsett fra å levere energi har de en rekke viktige funksjoner i menneskets kropp. Først og fremst påvirker de blodsukkerenivået og produksjon av insulin, hemmer blodkoagulasjon og regulerer nivået av metthet og sult. Dessuten stimulerer de utvikling av tykktarmflora og påvirker epitelceller i tykktarmen og tykktarmens motilitet og har lakserende egenskaper.

Karbohydrater er nødvendige for riktig forbrenning av fett. Uten tilstrekkelig mengde av karbohydrater er fullstendig forbrenning av fett ikke mulig. Karbohydrater kan man dele inn i: enkle sukkerarter (fruktose, glukose), disakkarider (sakkarose) og polysakkarider (stivelse, cellulose).

Det daglige behovet for karbohydrater for menn med lav fysisk aktivitet er 350-410 g, 300-360 g for kvinner Større mengder karbohydrater er anbefalt for gravide og ammende kvinner: henholdsvis 360-430 g og 450-525 g. Mennlig ungdom 420-470g og kvinnelig ungdom 365-400g.

Det understrekes mer og mer cellulosens rolle for å beholde helse og forebygge gastrointestinale sykdommer.

Når det er mangel, kan problemet være sånt...

Mangel på karbohydrater i kosthold og utilstrekkelig kvalitet på dem kan bidra til metaboliske forstyrrelser og skadelige endringer i vekt og kroppssammensetning.

For mye er heller ikke bra

Overskudd av karbohydrater i kosthold er førts lagret i leveren i form av glykogen. Deretter er overskuddet av karbohydrater omdannet til fett. Særlig enkle sukkerarter (barer, sjokolade, sukkertøy o.l.) forårsaker vektøking og dermed fedme og alle sykdommer som er knyttet til den.

Vi informerer om at for å sikre den beste komforten i å surfe på våre nettsider, tilpasse dem til brukerens individuelle behov, så vel som for reklameformål, statistikk og autentisering, bruker vi opplysninger som lagres ved hjelp av informasjonskapsler på brukernes sluttenheter. Brukeren kan administrere informasjonskapsler ved å endre på innstillingene til nettleseren sin.

Videre bruk av våre nettsteder uten å endre på instillingene angående informasjonskapslene betyr at brukeren aksepterer bruk av informasjonskapslene som beskrives i detalj i våre Rettningslinjer for Personvern.

Aksepter og lukk