Kostfiber - støtte for riktig metabolisme

Fotolia_54308728_Subscription_Monthly_M.jpg

Kostfiber, som kalles også matfiber, er en komponent av plantecellevegger. Den består hovedsakelig av karbohydrater og lignin, som ikke oppløses av menneskets fordøyelsesenzymer. På grunn av dens virkning på menneskelig kropp deles den inn i vannoppløselig kostfiber og ikke vannoppløselig kostfiber.

Den første utgjør karbohydrater som delvis absorberes av menneskelig organisme, og som brytes ned i tarmen. Den virker positivt på metabolismen av fett og karbohydrater. Uoppløselig fiber er derimot fullstendig motstandsdyktig mot virkningen av fordøyelsesenzymer og mikroorganismer. Den påvirker tykk- og tynntarmens arbeid og absorpsjon av skadelige kjemikalier i kroppen vår.

Kostfiber hever ikke matens energiverdi, men dens tilstedeværelse i kosten er svært viktig, for den har flere viktige funksjoner i vår organisme. For det første fremskynder den tarmens peristaltikk og dermed forebygger forstoppelse. For det andre reduserer den følelsen av sult og dermed bidrar til kampen mot fedme. Den reduserer også absorpsjon av kolesterol ved å senke nivået av dårlige LDL og øke nivået av gode HDL. Kostfiber reduserer også konsentrasjonsnivået av glukose i blodet.

Den hjelper også med å fjerne skadelige stoffer fra kroppen som f.eks. tungmetaller og giftstoffer.

Nyere forskning har vist at riktig mengde av kostfiber i kosthold reduserer risiko for tykktarmskreft. Det anbefalte daglige inntaket av kostfiber er 20-40 g.

Hva skal man spise for å supplere mangel?

Dens kilder er: frukt, grønnsaker, kornprodukter og belgfrukter.

Når det er mangel, kan problemet være sånt...

Mangel på kostfiber i kostholdet vårt fører til forstoppelse, forårsaker øking i forekomst av sivilisasjonssykdommer som fedme, åreforkalkning og fordøyelsessystem- og analkreft.

For mye er heller ikke bra

Overflod av kostfiber er også skadelig, for den reduserer absorpsjon av fett, jern, magnesium, kalsium, sink og vitamin A og D3. For mye kostfiber i maten kan føre til diaré.

Vi informerer om at for å sikre den beste komforten i å surfe på våre nettsider, tilpasse dem til brukerens individuelle behov, så vel som for reklameformål, statistikk og autentisering, bruker vi opplysninger som lagres ved hjelp av informasjonskapsler på brukernes sluttenheter. Brukeren kan administrere informasjonskapsler ved å endre på innstillingene til nettleseren sin.

Videre bruk av våre nettsteder uten å endre på instillingene angående informasjonskapslene betyr at brukeren aksepterer bruk av informasjonskapslene som beskrives i detalj i våre Rettningslinjer for Personvern.

Aksepter og lukk