Kolesterol venn eller fiend?

cholesterol_1.jpg

Kolesterol er en slags hybrid blant næringsstoffer, for ca 80% er produsert av kroppen vår, og resten av den kommer fra maten. Generelt karakteriseres den som fettlignende stoff som er uløselig i vann eller blod. Det er verdt å understreke at kolesterol deltar i mange prosesser som er nødvendige for livet, så den kan ikke mangle i kroppen vår.

Kolesterol finnes i blodets vev og blodplasma, og den er et byggeelement av alle cellemembraner og nerveceller.

Den deltar i syntesen av vitamin D og hormoner. Den deltar også i dannelsen av gallesyrer, fyller også hulrommene i blodårene og dermed forebygger blødninger.

Kolesterol deles inn i den den dårlige LDL og den gode HDL. For høyt nivå av den første forårsaker dens avsetning i cellene til arterveggene, noe som fører til en innsnevring av koronararteriene. Og dette i sin tur er årsaken til åreforkalkning og hjerte-og karsykdommer. Den forårsaker også dannelse av gallestein. Den gode kolesterol derimot fjerner overflod av den dårlige fra levercellene, så derfor beskrives den som anti-aterosklerotisk. Som godt for helse anses høyt nivå av HDL og lavt nivå av LDL.

Når det er mangel, kan problemet være sånt...

Som undersøkelser, som har blitt utført i løpet av årene, har påvist, er kroppen vår utstyrt i en mekanisme som regulerer kolesterolnivået. Hvis vi spiser for mye av den, reduserer organismen dens produksjon. Problemet oppstår når systemet ikke fungerer riktig, og det kommer til overproduksjon av kolesterol, noe som i sin tur fører til reduksjon av arterienes lys, og dette resulterer derimot i redusert blodstrøm og oksygentilførsel til viktigste organer. Resultatet er iskemisk hjertesykdom, hjerteinfarkt og hjerneslag.

For mye er heller ikke bra

Mangel på kolesterol er heller ikke bra fordi den fører til hemming av vekstprosessen, emosjonelle forstyrrelser, tretthet og impotens.

Vi informerer om at for å sikre den beste komforten i å surfe på våre nettsider, tilpasse dem til brukerens individuelle behov, så vel som for reklameformål, statistikk og autentisering, bruker vi opplysninger som lagres ved hjelp av informasjonskapsler på brukernes sluttenheter. Brukeren kan administrere informasjonskapsler ved å endre på innstillingene til nettleseren sin.

Videre bruk av våre nettsteder uten å endre på instillingene angående informasjonskapslene betyr at brukeren aksepterer bruk av informasjonskapslene som beskrives i detalj i våre Rettningslinjer for Personvern.

Aksepter og lukk