Mangan er et sporstoff som er en del av mange enzymer og vev. Det virker aktiverende på enzymer, særlig på dem som gjør absorpsjon av vitaminer lettere. Det deltar i metabolske prosesser av protein, fett og karbohydrater og i blodkoagulasjon.
Det regulerer også nervesystemets virkning og ernærer hjernen og nervene. Det er også et viktig element av bein og blod, deltar i syntese av hud- og hårpigment. Mangan spiller en viktig rolle i reproduksjonsprosessen og støtter aktivitet innenfor seksuelt område.
Kildene til mangan er: nøtter, mandler, solsikke, spinat, erter og poteter.
Mangel på mangan forårsaker redusert fruktbarhet, tap av kroppsvekt, forsinket fysisk utvikling og defekter i beinstrukturen. For liten mengde av det i kostholdet resulterer i dårlig tilstand av huden, håret og neglene, følelse av konstant trøtthet og epilepsi.
Det er verdt å understreke at for stort inntak av fosfor og kalsium reduserer betydelig absorpsjon av mangan.
gOverdrevet inntak av mangan begrenser absorpsjon av jern, kalsium, magnesium okobber.