Jern cellenes oksygentransportør

Jern er grunnstoff som er nødvendig for vårt liv. Dets viktigste funksjonen er produksjon av hemoglobin som transporterer oksygen fra lungene til enkelte celler. Det er likevel verdt å understreke at det deltar også i produksjon av myoglobin som lagrer i musklene oksygen som er nødvendig for deres arbeid.

Jern deltar i produksjon av hvite blodceller og dermed hever kroppens motstand mot forkjølelse, infeksjoner og andre sykdommer. Det påvirker også vekstprosessen, forbedrer utholdenhet og hever fysisk aktivitet. Det deltar i cellenes opptak av oksygen og gulkosens forandring i energi.

Hva skal man spise for å supplere mangel?

Den rikeste kilden til jern er magert rødt kjøtt, innmat, fett fisk, fjærfe, grønne grønnsaker, frukt og nøtter. Absorpsjon av jern reduseres ved høyt inntak av melk, ost, te og kaffe.

Når det er mangel, kan problemet være sånt...

Jernmangel er hovedsakelig grunnet langvarig slankekurs og kosten som ikke inneholder kjøttprodukter vegetarianisme. For lavt nivå av jern vanskeliggjør konsentrasjon, svekker hukommelse og reduserer smertegrense. Det kan forekomme hyppige blødninger fra nesa, sår i munnen, blåmerker, svakhet, følelse av konstant trøtthet, humørsvinginger, hårtap og sprekkende negler. Hos gravide kvinner kan jernmangel forårsaker alvorlige forstyrrelser i fosterets utvikling. Følgelig fører langvarig jernmangel til anemi.

For mye er heller ikke bra

Overflod av jern er også veldig skadelig fordi den fører til kroppens forgifting og resulterer i oppkast, diaré og fører til skader på tarmen, og dette i sin tur hever risiko for forekomst av kreft, spesielt analkreft.

Jern og sport

Jern er en del av hemoglobin som transporterer oksygen til musklene. Jo mer oksygen det leverer til musklene, jo fortere hviler du mellom øvelser.

Vi informerer om at for å sikre den beste komforten i å surfe på våre nettsider, tilpasse dem til brukerens individuelle behov, så vel som for reklameformål, statistikk og autentisering, bruker vi opplysninger som lagres ved hjelp av informasjonskapsler på brukernes sluttenheter. Brukeren kan administrere informasjonskapsler ved å endre på innstillingene til nettleseren sin.

Videre bruk av våre nettsteder uten å endre på instillingene angående informasjonskapslene betyr at brukeren aksepterer bruk av informasjonskapslene som beskrives i detalj i våre Rettningslinjer for Personvern.

Aksepter og lukk