Vitamin A på vakt av dine øyne

Fotolia_62641019_Subscription_Monthly_M.jpg

Vitamin A har enn hybridekarakter, for det kan komme fra animalske produkter, og da er det retinol, og fra vegetabilske produkter, og da er det karoten.

Vitamin A har en rekke viktige funksjoner i kroppen vår. Først og fremst er det ansvarlig for riktig funksjon av øynene våre. Det forebygger nattblindhet og hjelper i behandling av mange øyesykdommer. Det opprettholder riktig tilstand av slimhinnene i åndedretts-, urin- og fordøyelsessystemet. Det sikrer riktig utvikling av fosteret, utseende på huden og neglene og riktig vekst av beina og tennene. Det daglige behovet for vitamin A er fra 600 til 1000mg.

Hva skal man spise for å supplere mangel?

Kilder til vitamin A er lever, tran, eggeplommer, melk, smør, margarin, røde og gule frukter og røde og grønne grønnsaker.

Når det er mangel, kan problemet være sånt...

Mangel på vitamin A er grunnen til sprø negler og hår, natteblindhet, veksthemming, følelse av konstant trøtthet og likegyldighet, den kan føre til ufruktbarhet, tannkjøttbetennelse, mangel på motstand mot infeksjoner og hudsykdommer.

For mye er heller ikke bra

Overflod av vitamin A fører til plagsom blødning fra tannkjøttet, forstørrelse av leveren og milten, gulfarging av huden og irritabilitet og nervøsitet.

Vitamin A og sport

Vitamin A er uunngåelig for idrettsutøvere fordi det er ansvarlig for syntesen av protein og fører alle anabole prosesser. Det deltar også i produksjon av glykogen som lagrer energi og bruker den under en intensiv trening.

Vi informerer om at for å sikre den beste komforten i å surfe på våre nettsider, tilpasse dem til brukerens individuelle behov, så vel som for reklameformål, statistikk og autentisering, bruker vi opplysninger som lagres ved hjelp av informasjonskapsler på brukernes sluttenheter. Brukeren kan administrere informasjonskapsler ved å endre på innstillingene til nettleseren sin.

Videre bruk av våre nettsteder uten å endre på instillingene angående informasjonskapslene betyr at brukeren aksepterer bruk av informasjonskapslene som beskrives i detalj i våre Rettningslinjer for Personvern.

Aksepter og lukk