Vitamin B12 forebygger anemi

Fotolia_33857719_Subscription_Monthly_M.jpg

Vitamin B12 blir ofte kalt for rødt vitamin eller kobalamin fordi i dets molekyl befinner seg at atom kobolt. Det tilhører selvfølgelig vitaminer-B, så dets grunnleggende funksjon er deltakelse i metabolisme av sukker, protein og fett. Men det har en veldig viktig funksjon til, det deltar nemlig i produksjon av røde blodceller og dermed forebygger anemi. Det er også nødvendig for syntese av nukleinsyre i celler og dannelse av et belegg som beskytter nerveceller og nevrotransmitter.

Vitamin B12 spiller viktig rolle i regulering av fruktbarhet, stimulerer utskillelsen av melk hos ammende mødre og regulerer kolesterolnivået.

Behovet for dette vitaminet er 1-2mg per døgn.

Hva skal man spise for å supplere mangel?

Kilder til viytamin B12 er produkter av animalsk opprinnelse som: lever, magert kjøtt, skalldyr, melk, ost og egg.

Når det er mangel, kan problemet være sånt...

Effekter av mangel på vitamin B12 er anemi, hemming av blodcelleutvikling og av produksjon av røde blodceller. Mangel på dette vitaminet forårsaker forstyrrelser i hjernefunksjoner og nervesystemet som: angst, depresjon, vanskeligheter med å gå, forvirring, forandringer i nervevev og demens. For lite av dette vitaminet i kostholdet vårt fører til betennelse i munnen, ubehagelig kroppslukt og menstruasjonssmerter.

For mye er heller ikke bra

Overflod av dette vitaminet er ikke skadelig, men ved bruk av for høye doser i løpet av en viss tid kan det forekomme allergiske symptomer og blødninger fra nesa.

Vitamin B12 og sport

Vitamin B12 støtter trening. Det stimulerer musklene, deres sammentrekning og avslapning og er ansvarlig for metabolisme av karbohydrater. Det forekommer i animalske produkter, men det er stadig mer populært å innta det i form av injeksjoner.

Vi informerer om at for å sikre den beste komforten i å surfe på våre nettsider, tilpasse dem til brukerens individuelle behov, så vel som for reklameformål, statistikk og autentisering, bruker vi opplysninger som lagres ved hjelp av informasjonskapsler på brukernes sluttenheter. Brukeren kan administrere informasjonskapsler ved å endre på innstillingene til nettleseren sin.

Videre bruk av våre nettsteder uten å endre på instillingene angående informasjonskapslene betyr at brukeren aksepterer bruk av informasjonskapslene som beskrives i detalj i våre Rettningslinjer for Personvern.

Aksepter og lukk