Vitamin D solrikt vitamin

Fotolia_55380767_Subscription_Monthly_M.jpg

Vitamin D omfatter flere kjemiske forbindelser som inkluderer vitamin D1 som befinner seg i tran, D2 produsert i planter og D3 dannes i menneskelig hud. Et interessant faktum er at kroppen vår kan selv produsere det under påvirkning av sollys.

Vitamin D spiller en veldig viktig funksjon i kroppen fordi det er ansvarlig for riktig utvikling av bein hos barn og voksne. Det forebygger og lindrer hudbetennelse, regulerer utskillelse av insulin og hjertefunksjon. Det bidrar til absorpsjon av kalsium og fosfor og forebygger for sterk utskillelse av disse elementene i urin. Tilstedeværelse av vitamin D i kostholdet forebygger kreftutvikling.

Hva skal man spise for å supplere mangel?

Kilder til vitamin D er sardiner, makrell, sild, laks, tunfisk, eggeplommer, lever, melk og melkeprodukter.

Når det er mangel, kan problemet være sånt...

Mangel på vitamin D er grunnen til rakitt hos barn og voksne, beinskjørhet, konjunktivitt, nedsatt motstand mot infeksjoner, nedsatt hørsel, svakhet og tap av tenner.

For mye er heller ikke bra

Overflod av vitamin D er også veldig skadelig fordi for store mengder av det kan være giftig og fører til diaré, kløe, kvalme, hodepine og degenerative forandringer i blodårene og dermed øker risiko for hjerteinfarkt og åreforkalkning.

Vitamin D og sport

Vitamin D er nødvendig for opptaket av fosfor og kalsium som er ansvarlige for sammentrekning av muskler og friske bein. Derfor glem ikke om det i ditt kosthold, spesielt hvis du driver med sport.

Vi informerer om at for å sikre den beste komforten i å surfe på våre nettsider, tilpasse dem til brukerens individuelle behov, så vel som for reklameformål, statistikk og autentisering, bruker vi opplysninger som lagres ved hjelp av informasjonskapsler på brukernes sluttenheter. Brukeren kan administrere informasjonskapsler ved å endre på innstillingene til nettleseren sin.

Videre bruk av våre nettsteder uten å endre på instillingene angående informasjonskapslene betyr at brukeren aksepterer bruk av informasjonskapslene som beskrives i detalj i våre Rettningslinjer for Personvern.

Aksepter og lukk